Zonnepanelen en brandgevaar: wat is waar en wat niet?

Steeds meer huishoudens wekken hun eigen energie op doormiddel van een warmtepomp of zonnepanelen. Vooral zonnepanelen zijn populair. Met het snel toenemende aantal huishoudens met zonnepanelen, nemen ook de verhalen over brandgevaar toe. Misschien twijfel jij hierdoor wel of je zonnepanelen wilt aanschaffen. Wat is nu waarheid en wat niet? In dit artikel zetten we de feiten en fabels omtrent zonnepanelen en brandgevaar voor je op rij.

Zonnepanelen en brandgevaar: de feiten op een rij

Dat in sommige gevallen brand ontstaat in of rondom zonnepanelen is een feit, maar is het zonnepaneel hier wel de oorzaak van? Uit onderzoek blijkt, dat slechts in een paar gevallen de panelen zelf brandgevaarlijk zijn. Veel vaker is een slechte installatie de oorzaak van brand. Omdat de vraag naar zonnepanelen zo hard gestegen is, zien steeds meer zzp’ers en starters brood in de installatie van zonnepanelen. Het is als huishouden heel moeilijk in te schatten of een installateur bevoegd en professioneel is. Wie een installateur inhuurt gaat af op zijn deskundigheid en controleert zelden zelf de aansluiting van de panelen. Wist jij dat slecht aangesloten kabels en stekkers, of een verkeerde installatie van de omvormer, de meest voorkomende oorzaken zijn van brandgevaar in zonnepanelen? Kijk dus altijd na wie je inhuurt voor de installatie van jouw panelen en ga nooit zelf aan de slag als je onvoldoende verstand van zaken hebt. Heb jij thuis zonnepanelen? Zorg er dan altijd voor dat je professionele middelen in huis hebt om een eventuele brand mee te bestrijden. Het installeren van een brandblusser in de buurt van de omvormer is een kleine moeite en zorgt ervoor dat je bij het uitbreken van een brand snel kunt handelen. 

Zonnepanelen en brandgevaar: dit zijn de fabels die je vaak hoort

Laat je niet in de maling nemen door een verkooppraatje of slechte installateur. Een veelgehoorde fabel, is dat ieder dak geschikt is voor zonnepanelen. Dit is niet waar. Het ene dak bevat veel meer brandbare materialen dan het andere en is daardoor veel vatbaarder voor brand door zonnepanelen. Bekijk altijd welk isolatiemateriaal er onder jouw dakpannen ligt en of een houten dakconstructie voor gevaar zorgt. Isolatiemateriaal en hout zijn zeer brandbare materialen die, als zij vlam vatten, een snelle branduitbraak kunnen veroorzaken. Ook als jouw dakbedekking in orde is, kan de isolatie of dakconstructie eronder door de hitte achter het zonnepaneel ontbranden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *