Van het gas af of gas besparen?

Vanaf de jaren ‘60 wordt gas gebruikt om huizen te verwarmen. Daarvoor deed men het met kolen. De verbranding van kolen is ontzettend vervuilend, maar ook aan het gebruik van aardgas zitten haken en ogen. In dit artikel leggen we je uit waarom en wat je kunt doen om gas te besparen of zelfs gasloos te wonen.

Problemen met het gebruik van gas

Het gebruik van gas ook niet ideaal voor het milieu en wel op twee manieren. Ten eerste komt er bij de verbranding en winning van gas CO2 vrij. Dit zorgt ervoor dat de aarde opwarmt en dat is een bedreiging voor het leven op aarde zoals we dat nu kennen. Ten tweede veroorzaakt het winnen van gas uit de grond verzakkingen en aardbevingen, zoals die in Groningen. Dit zijn twee belangrijke redenen om geen of minder aardgas te consumeren.

Van het gas af

Als je gasloos gaat wonen, is het belangrijk dat je je huis goed laat isoleren. Als je na de isolatie nog even gebruik maakt van gas, bespaar je ook daarop. Vervolgens kun je gaan kijken naar alternatieven voor gas om je huis mee te verwarmen en je eten op de koken. Engie kan je meer vertellen over de stappen die je kunt nemen om gasloos te gaan leven. Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig overigens opgeleverd zonder gasaansluiting. Huizen die na 2000 zijn gebouwd zijn tevens al voldoende geïsoleerd. Dat scheelt een hoop verbouwen!

Gas besparen

Uiteindelijk moet iedereen van het gas af. Hoe eerder, hoe beter voor het milieu. Het kost even wat geld, maar daar heb je niets aan als de aarde straks mogelijk onleefbaar is. Daarbij scheelt CO2-uitstootpreventie (versus het uitstellen van milieumaatregelen) uiteindelijk geld. Als je echt nog geen geld hebt om de transformatie aan te gaan, kun je wel energiebesparende maatregelen nemen:

  • Isoleren (kan niet genoeg gezegd worden);
  • Elektrisch koken;
  • Extra kleding aantrekken als je het koud hebt, i.p.v. de verwarming hoger zetten;
  • Een slimme thermostaat aanschaffen.

Op naar een leefbare toekomst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *