Overstappen van energieleverancier?

Het kan lonen, overstappen van energieleverancier. Het kan echter ook lonen om je nou juist te binden aan je eigen leverancier. Doordat de energiemarkt geprivatiseerd is heeft iedereen een vrije keuze van leverancier. Hierbij moet aangetekend worden dat de netbeheerder niet veranderd. De netbeheerder is de verantwoordelijke voor het net, terwijl de leverancier verantwoordelijk is voor de werkelijke levering. Een leverancier moet aan de netbeheerder de opdracht geven wanneer er sprake is van een afsluiting. Er zijn vele verschillende Energieleveranciers bijgekomen de afgelopen jaren. De ene energieleverancier beloofd nog meer gouden bergen dan de andere. Soms kan het lonen om over te stappen.

De energieprijs is opgebouwd uit verschillende componenten; prijs levering (bepaald door de energieleverancier), vaste en variabele netwerkkosten (vastgesteld door netbeheerder), energiebelasting en BTW. Alleen de leveringsprijs kan bepaald worden door de energieleveranciers en daarop kan dus bespaard worden. De hoogte van de besparing  hangt af van eventuele vaste kosten van de leverancier, het verbruik en de periode waarvoor je je vastlegt. De energieprijzen veranderen regelmatig, dus het kan voordelig zijn om je voor een langere tijd vast te leggen. Dit hoeft echter niet per definitie zo te zijn.

Op het moment dat je wilt overstappen houdt dus rekening met onderstaande factoren:

  • Start- of vaste kosten van de leverancier.
  • De leveringsprijs van de leverancier.
  • Lengte van contract.
  • Prijs voor servicenummers (sommige leveranciers hebben dure 0900-nummers).
  • Acties (soms wel tot € 300,- retour!).

Er zijn diverse energieleveranciers, vele vergelijkingswebsites en groepsacties. Meld je bijvoorbeeld aan bij UnitedConsumers om te profiteren van groepskorting, waarmee je tot honderden euro’s kan besparen.

Hoe werkt de energievergelijker van energiehunter.nl?

Met de energievergelijker kun je er direct achter komen of het voor jou voordelig is om over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit komt doordat je het gehele aanbod van de energiemarkt kunt aanpassen naar jouw specifieke situatie. Zo weet je precies wat de verschillende energieleveranciers jou te bieden hebben. Je past het aanbod naar jouw voorkeuren aan via de module ‘aanpassen’ in de linkerkolom van de vergelijker. We lichten de verschillende velden uit deze vergelijker voor gas en stroom hieronder toe.

Postcode & contracttype Vul je postcode in. Zo verschijnen er alleen nog maar leveranciers in het overzicht die op jouw adres nieuwe klanten aannemen. Er zijn verschillende soorten contracten mogelijk. Als je kiest voor een contract voor een bepaalde periode, bieden energieleveranciers meestal goedkopere tarieven. En hoe langer de periode van het contract, hoe goedkoper de tarieven! Je hebt keuze uit de volgende opties: 1 jaar vast, 3 jaar vast, 5 jaar vast, flexibel / variabel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *