Met welke brandstof kun je je woning het best verwarmen?

Wanneer je in een nieuw gebouwde woning intrekt of je oude verwarmingsketel aan vervanging toe is, zal je een nieuwe verwarmingsketel aan moeten schaffen. Hiervoor zul je moeten besluiten op welke brandstof je je woning wil verwarmen. Op dit gebied zijn er veel verschillende opties, die ieder hun voor- en nadelen hebben. Daar lees je meer over in dit blog, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kan maken. 

Aardgas

Aardgas is in Nederland een van de populairste manieren om je woning te verwarmen. Het is echter een fossiele brandstof, waardoor het niet bepaald goed is voor het milieu. Daarnaast zijn niet alle woningen voorzien van aansluitingen voor aardgas en dat zullen er de komende jaren alleen nog maar minder worden, omdat de overheid “van het gas af” wil. Wanneer je wel een gasaansluiting hebt, hoef je geen ruimte te reserveren voor een opslagvat. Dit is een groot voordeel van aardgas ten opzichte van bijvoorbeeld mazout. 

Biomassa

Biomassa is een verzamelnaam voor ecologisch materiaal wat verbrand kan worden om energie uit te winnen. Vaak gaat het hierbij om hout, houtsnippers of houtpellets. Er komt bij deze verbranding CO2 vrij, maar het organische materiaal tijdens het groeien koolstofmonoxide heeft opgenomen, is deze manier van verwarmen in principe CO2-neutraal. Hou er wel rekening mee dat je voldoende ruimte hebt om de biomassa op te kunnen slaan.

Duurzame energiebronnen

Ten slotte zijn er ook allerlei manieren om je woning op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een zonneboiler. Hierin wordt een vloeistof verwarmt door middel van zonnewarmte. Vervolgens wordt deze vloeistof gebruikt om je woning mee te verwarmen. Ook is een warmtepomp een mogelijkheid in termen van duurzame verwarming van je woning. Deze onttrekt warmte uit de grond of de omgevingslucht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *