Hoe voorkom ik brandschade in mijn huis 7 tips en adviezen

Helaas komt brand in huis vaak voor en zijn we er soms te laat bij waardoor alle waardevolle spullen zijn verbrand. De meest voorkomende oorzaken van een brand ontstaan door elektrische apparaten, cv-ketel of meterkast, koken op gas of door kaarsen, sigaretten of de openhaard. Zet apparaten dan ook helemaal uit als je het huis verlaat of gaat slapen en maak de elektronische apparaten regelmatig schoon en stofvrij. Hoe maak je nou je huis brandveilig en kan je brandschade voorkomen? Hieronder een aantal tips en adviezen!

1. Rookmelders

Allereerst rookmelders! Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is de meest voorkomende vluchtroute wanneer er brand uitbreekt. Natuurlijk zijn extra rookmelders alleen maar goed. Bijvoorbeeld in de slaapkamers, woonkamer of andere ruimtes waar brand kan ontstaan. 

2. Blaas kaarsen uit

Blaas kaarsen uit wanneer je het huis verlaat of gaat slapen. Laat ook geen kaarsen branden in het bijzijn van kinderen of dieren waar je op dat moment even niet op kan letten. 

3. Reinig je schoorsteen

Als je een schoorsteen hebt moet die 1 a 2 keer per jaar gereinigd worden. Een schoorsteen kan van binnenuit gereinigd worden (onderaan de schoorsteen) en van buitenaf (bovenaan de schoorsteen, via het dak). Er ontstaat roet in de schoorsteen wat gevaarlijk en giftig afval is. Een speciale schoorsteenveger kun je hiervoor inhuren!

4. Cv-ketel controleren

Ook een cv-ketel moet onderhouden en gecontroleerd worden. Dit kan wisselen van elk jaar tot elke twee of drie jaar. Dit hangt er vanaf hoe oud de cv-ketel is. Bij jouw opstalverzekering kun je bijvoorbeeld ook ketelonderhoud als voorwaarde stellen zodat de cv-ketel regelmatig gecontroleerd wordt. 

5. Blusdeken

Voor kleine branden in de keuken is het handig om een blusdeken in het keukenkastje te hebben! Een blusdeken is makkelijk in gebruik en dooft snel de brand. Een blusdeken kun je bijvoorbeeld gebruiken bij kleine branden zoals prullenbakken, asbakken of schermen. 

6. Brandblusser

Daarnaast is het ook handig om in huis een brandblusser te hebben. We hopen natuurlijk niet dat je hem ooit hoeft te gebruiken, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Een kleine brandblusser neemt weinig ruimte in beslag en is vaak geschikt voor meerdere soorten branden. 

7. Brandwerende kluis

Om uw waardevolle spullen veilig op te bergen kun je overwegen om een brandwerende kluis aan te schaffen. Een brandwerende kluis beschermt de inhoud van de kluis vanaf 30 tot wel 120 minuten tegen brand. Deze kluizen kunnen bescherming bieden voor elektronische apparaten zoals een harde schijf, dvd of USB stick of bieden bescherming voor papier zoals belangrijke documenten. De brandwerende kluizen van Kluizen.nl worden binnen 1-2 werkdagen geleverd (indien voorradig). Kluizen.nl geeft ook graag advies op maat via de chat of in hun showroom in Barendrecht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *