Goedkope waterontharder aanschaffen

Wanneer je een goedkope waterontharder wil aanschaffen is het goed om eerst eens te weten waar de kosten voor een waterontharder precies uit bestaan. Dit kan uitgesplitst worden aan de hand van drie verschillende pijlers, dat zijn de kostprijs van de apparatuur, de installatiekosten en het onderhoud. In vele gevallen gaat 2/3e van de kosten op aan het materiaal voor de waterontharder. Wanneer je een goedkope waterontharder wil aanschaffen om kosten te besparen is het goed om te kijken naar een type wat scherpe inkoopprijzen hanteert. 

De kostenverdeling

Zoals net al benoemd zijn de kosten van een waterontharder te verdelen over drie verschillende pijlers, in dit stuk zullen we de kostenopbouw van deze pijlers wat verder toelichten. 

  • Kosten van de apparatuur: Het eerste onderdeel is natuurlijk de kosten voor het materiaal. Vaak beginnen deze prijzen bij €1.000 en kunnen oplopen tot €1.800 afhankelijk van het model natuurlijk. Deze modellen kunnen een mechanische waterontharder zijn of een elektrische ontharder waarbij de mechanische in aanschaf goedkoper is. 
  • Installatiekosten: Vaak zijn de kosten voor het laten installeren van een waterontharder gemiddeld €275. Hierbij is het natuurlijk wel afhankelijk van diverse factoren, hoe hoog de voorrijkosten zijn die gerekend worden en welk tijdstip het apparaat geïnstalleerd wordt. Vaak zal de leverancier van de apparatuur tijdig een duidelijke inschatting maken van de voorrijkosten. Een andere belangrijke factor hierbij is waar de waterontharder geplaatst moet worden, is dit bijvoorbeeld in de meterkast? Of komt het in een andere ruimte waar nog leidingen naartoe gelegd moeten worden? Al deze factoren bepalen uiteindelijk het eindbedrag voor de installatie. 
  • Onderhoud: Met alleen het aansluiten van de waterontharder ben je er nog niet, het is goed om ook al na te denken over het jaarlijkse onderhoud van het apparaat. Dit onderhoud bestaat onder andere uit reinigingszout dat vaak één keer per drie maanden toegevoegd moet worden. Daarnaast is het ook aan te raden om met enige regelmaat een grondige onderhoudsbeurt uit te voeren met een watertest, hiervan zijn de kosten gemiddeld €125. 

Kosten besparen

Op de zojuist genoemde kosten zijn er ook een paar mogelijkheden om kosten te besparen. Het eerste onderdeel waar kosten op bespaard kunnen worden is de installatie van de waterontharder, wanneer je zelf de waterontharder kan installeren kan je deze kosten al besparen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het plaatsen van een waterontharder niet redelijk eenvoudig is, je moet al wel over enige basiskennis beschikken om de waterontharder op de waterleiding aan te sluiten. Naast het besparen op installatiekosten kan er ook redelijk eenvoudig bespaart worden op de onderhoudskosten, dit zijn vaak redelijk eenvoudige handelingen welke je zelf ook kan uitvoeren. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *