De opstalverzekering vergelijken? Zo ga je te werk!

De opstalverzekering is met absolute zekerheid een erg belangrijke verzekering. Wanneer jij eigenaar bent van vastgoed zal je als geen ander weten dat een investering in bijvoorbeeld een woning steevast gepaard gaat met uitzonderlijk hoge kosten. Vaak is het bovendien ook nog eens zo dat mensen voor het kopen van hun droomhuis rekening dienen te houden met het afsluiten van een hypothecaire lening op bijvoorbeeld twintig tot soms zelfs dertig jaar. Het spreekt voor zich dat je er dan ook graag alles aan zal willen doen om je eigendom te beschermen tegen alle potentiële risico’s waarvan sprake kan zijn. Het afsluiten van de opstalverzekering kan daarvoor zorgen. Wil jij ook graag je potentiële opstalverzekering vergelijken? Verdiep je dan eerst wel even in de hieronder aanwezige informatie.

             Welk type opstalverzekering wil je graag afsluiten?

Bij een opstalverzekering vergelijken dien je er altijd in eerste instantie rekening mee te houden dat er verschillende soorten opstalverzekeringen bestaan. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de twee hieronder terug te vinden mogelijkheden:

  1. De extra uitgebreide opstalverzekering;
  2. De allrisk opstalverzekering;

Het merendeel van de mensen kiezen in eerste instantie voor het afsluiten van de extra uitgebreide opstalverzekering. Dit is het geval omdat deze verzekering eigenlijk reeds een behoorlijk aantal dekkingen voorziet tegen een toegankelijk prijskaartje. De dekkingen waar je bij de extra uitgebreide opstalverzekering op kan rekenen zijn de volgende:

  • Schade als gevolg van een brand of blikseminslag;
  • Stormschade evenals schade als gevolg van hagel;
  • Schade als gevolg van wateroverlast;
  • Schade door hak- en breekwerk;

De bovenstaande dekkingen bieden dus met andere woorden het merendeel van de risico’s waar je voor wat de opstal van je huis betreft mee kan worden geconfronteerd. Is het dan in de praktijk wel nog echt noodzakelijk om te kiezen voor een allrisk opstalverzekering? Dat kan absoluut interessant zijn. Het is namelijk zo dat de extra uitgebreide opstalverzekering één zeer belangrijk aspect niet dekt. Het gaat hierbij om de schade die door jezelf wordt veroorzaakt. Wil je ook deze schade graag verzekerd zien worden? Dan zal je daarvoor genoodzaakt zijn om een allrisk opstalverzekering af te sluiten.

             Wat met eventuele aanvullende dekkingen?

Een ander aspect waar je bij een opstalverzekering vergelijken bij stil zal willen blijven staan heeft te maken met de eventuele aanvullende dekkingen die er op de markt zijn terug te vinden voor deze verzekering. Wat dit betreft zou je er eventueel voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld een glasverzekering af te sluiten. Gaat er op een zeker ogenblik een bal door het raam van je huis en heb je er geen idee van waar deze bal vandaan kwam en wie dus de verantwoordelijke partij is? Dan kan de glasverzekering als aanvulling op de standaard dekkingen van de opstalverzekering ervoor zorgen dat je alsnog voor deze schade bent verzekerd. Ook dit kan je toch een behoorlijke hoeveelheid aan kosten besparen.

             Let op het bedrag waarvoor je bent verzekerd!

Je moet bij een opstalverzekering vergelijken uiteraard ook altijd aandacht besteden aan de exacte waarde waarvoor je de verzekering gaat afsluiten. De basispremie van deze verzekering kan voor de meeste verzekeringnemers dan wel dezelfde zijn, het zal uiteindelijk vooral de dekkingswaarde zijn die het grootste deel van de kostprijs zal bepalen. Bij een opstalverzekering vergelijken is het natuurlijk lastig voor de vergelijking om te weten voor welke waarde verzekering dient te worden afgesloten. In principe gaat het hierbij altijd om de zogenaamde wederopbouw waarde. Met andere woorden, met het bedrag dat je krijgt uitbetaald door de verzekeraar dien je in principe in staat te zijn om het huis zoals je deze hebt gehad terug opnieuw te zetten. Vanuit dit oogpunt dien je dan ook in de praktijk over te gaan tot het afsluiten van een bepaalde opstalverzekering.

             Wat met het prijsverschil tussen de verschillende verzekeraars?

De opstalverzekering vergelijken is eveneens vanuit financieel oogpunt uiterst interessant te noemen. Het is namelijk niet alleen zo dat het verschil in dekkingen evenals heropbouwwaarde verantwoordelijk is voor het verschil in verzekeringspremie. Dit geldt in de praktijk zeker ook voor het type verzekeraar waar je een beroep op doet. De premie die voor deze verzekering in rekening wordt gebracht is dus op geen enkele manier vastgesteld. Dit kan ervoor zorgen dat je door een eenvoudige vergelijking uit te voeren een zeer mooi bedrag kan besparen. Dit bovendien ook nog eens zonder dat je daarvoor moet inleveren op vlak van dekkingen. Ook dit is zeker een goede reden om een vergelijking uit te voeren.

Let op! Ondanks het feit dat het geen goed idee is om zomaar blind de verzekering bij je vaste verzekeraar af te sluiten kan dit in de praktijk wel interessant zijn. Je moet er namelijk bij stil blijven staan dat je bij deze verzekeraar wellicht reeds over meerdere verzekeringen beschikt. Door deze verzekeringen samen in één bundel op te nemen is het mogelijk om een zogenaamde kwantumkorting te verkrijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je zeker een mooie besparing kan realiseren om al jouw verschillende verzekeringen.

             Hoe een opstalverzekering vergelijking uitvoeren?

Een opstalverzekering vergelijken is mogelijk op verschillende manieren. De eerste optie die je hebt is ze vergelijken op de website van een bepaalde verzekeraar. Dit is wellicht de minst interessante optie van allemaal. Het is namelijk zo dat de kans groot is dat deze vergelijking lichtjes wordt gemanipuleerd zodat de verzekering van de verzekeraar in kwestie er als beste uitkomt. Wil je er dus in de praktijk echt honderd procent zeker van kunnen zijn dat je op het einde van je vergelijking met zekerheid de beste opstalverzekering zal afsluiten? Dan is een objectieve vergelijking uitvoeren bij Diks in de praktijk altijd hetgeen je moet doen.

             Is het afsluiten van een opstalverzekering verplicht?

Tot slot nog even een kleine vraag beantwoorden die veel mensen zich stellen vooraleer ze kiezen voor een verzekering vergelijken. Heel wat mensen vragen zich namelijk in eerste instantie af of ze verplicht zijn om de verzekering af te sluiten of niet. Zo’n verplichting geldt op moment van schrijven in Nederland niet. Dat gezegd hebbende moeten we wel stellen dat het afsluiten van een opstalverzekering zeker en vast interessant is. Op deze manier bescherm je, je namelijk financieel tegen het mogelijke verlies van je woning door bijvoorbeeld een brand of een ander schadegeval.

           

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *